Projecten

Missa

MISSA is een nieuwe muzikale voorstelling in 11 delen over het ontstaan van Holland. De muziek is een combinatie van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. De Nederlandse songteksten zijn geschreven door Jan Rot en het verhaal wordt verteld door Marga van Praag.

MISSA vertelt het verhaal over het gevecht tegen het water van de Nederlandse bevolking, het ontstaan van de steden in Holland met zijn veel besproken graven, Jacoba van Beieren, de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de verschrikkelijke natuurramp de Sint-Elisabethsvloed.

Een orkest (Música Extrema), vier vocalisten (Muriel van Dinteren, Claudia Patacca, Erik Slik, Jan Willem Baljet), een koor en een verteller (Marga van Praag) vullen de speelvloer van de prachtige kerken en locaties in Holland.

Voor speeldata en tickets klik hier

 

 

 

De nieuwe projecten (2018/2019)

CAFE DU MONDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke streek, land en tijd kent zijn eigen levenslied. En wat hebben al die levensliederen gemeen?
Ze vertellen over de liefde of over de gewone dingen van het leven. Het is lied met een lach en een traan. Een lied met de grote overbekende thema’s die de mens bezighoudt. Dagelijks geluk en dagelijkse ellende die met hart en smart bezongen worden.

Cafe Du Monde is een muziekprogramma waarin de meest bekende levensliederen uit de wereld gezongen worden. Het levenslied uit Nederland, Italië, Frankrijk maar ook uit Zuid Amerika. Het levenslied, chanson, schlager, copla, blues, fado en smartlap in een fantastisch muziekprogramma.
Luister naar de dichters van het leven in Cafe du Monde!

TIN PAN ALLEY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de grote steden tijdens de Roaring Twenties en met name in New York barstte het muzikale leven in alle hevigheid los. Honderden zo niet duizenden componisten en musici componeerden in Tin Pan Alley dag in, dag uit nieuwe songs. Tin Pan Alley is de bakermat van de moderne muziek geworden waar elkaar kruis bestuivende geniale geesten rijkelijk putten uit elkaars werelden: Oost-Europese en Joodse muziek vermengde zich met Italiaanse muziek en de jazzmuziek, invloeden van zigeunermuziek uit de Balkan ontmoette lieflijke Engelse lovesongs. Een ongekende ontwikkeling kwam hiermee op gang en leidde uiteindelijk naar de muziek van vandaag de dag.
De muziek en dans in de jaren 20 weerspiegelde de uitgelatenheid en levendigheid van de stedelijke invloed. Men werd gegrepen door de ongebruikelijke en de vrijgevochten dansen. Deze dansen kregen hun plek in the vaudeville shows en musicals,
Kortom, een Renaissance na de Eerste Wereldoorlog. Het multiculturele stadsleven vertaald in de kunst.
Deze voorstelling is een ode aan de durfals, de vernieuwers, de gekken, de zoekers, de veranderaars, de verwondering en de nieuwsgierigheid.

Projecten (2016/2018)

CLUB VAUDEVILLE
Tango Extremo duikt in de muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren ’20 en ’30 van New York, Berlijn en Parijs. Daar waar na de Eerste Wereldoorlog jazz, folklore en klassieke muziek zich virtuoos vermengen met variété en amusement. Dit alles komt samen in Club Vaudeville, daar waar nachtbrakers en extravaganten elkaar ontmoeten.
Het album ‘Club Vaudeville’, met eigenzinnig bewerkte beroemde Franse, Duitse en Amerikaanse liedjes van weleer, verschijnt op 20 oktober 2017. De gelijknamige theatertour start op dinsdag 31 oktober (14:00u) in de Stadsschouwburg in Haarlem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De muziek van de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw vormt de basis het album en de theatervoorstelling. Musici uit de jazz en de klassieke muziek speelden destijds samen amusementsmuziek en lieten zich inspireren door de volksmuziek die meereisde met de grote volksverhuizingen. De nasleep van de Eerste Wereldoorlog en de toenemende spanning leidend tot de Tweede Wereldoorlog, hebben hun effect op de muziek. Optimisme en opluchting vermengen zich met defaitisme en decadentie. De muziek werd niet meer zozeer voor de concertzalen gemaakt, maar voor het nachtleven en de underground en werd door de radio en grammofoon toegankelijk voor iedereen.

Vocals: Job Hubatka
Viool: Tanya Schaap
Saxofoon: Ben van den Dungen
Accordeon: Hans van der Maas
Piano: Rob van Kreeveld
Bas: Tomas Pol
Special Guest: Joris Lutz

DE MATTHEUS PASSIE

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorafgaand aan pasen 2018 zal Tango Extremo met een wel heel bijzonder programma door het land touren: een eigen versie van het grootste klassieke meesterwerk van West-Europa, de Matthäus Passion. De groep zal speciaal voor dit unieke project worden versterkt door twee grote namen, te weten de fantastisch zangeres SHARON KIPS  (bekend van X Factor) en vermaarde acteur Peter Faber.

TANGOMANIA

 

 

 

 

 

 

 

 

Het International Danstheater en Tango Extremo presenteerde in 2017 de nieuwe voorstelling Tango/Mania. In deze double bill bewoog het Internationaal Danstheater, begeleidt door Tango Extremo, van de Argentijnse tango naar muziek en dans uit het Zwarte Zeegebied.
Zes toonaangevende dansers van het gezelschap, waaronder Michael Sastrowitomo (winnaar 2016 Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 en winnaar Danspublieksprijs 2015), brachten unieke choreografieën van Neel Verdoorn en de Roemeense Corneliu Ganea tot leven.

Zowel het Internationaal Danstheater als Tango Extremo staan al jaar en dag bekend om hun gedurfde en unieke projecten. Het was dan ook niet totaal onverwacht dat deze gezelschappen de handen ineen hadden geslagen en samen dit bijzondere project hebben neergezet.

 

OUDE PROJECTEN

HAVANA

 

HAVANA-FRONT-2-1

In het seizoen 2015/2016 speelde Tango Extremo het programma Havana. Het orkest heeft zich deze keer laten beïnvloeden door de muziek uit Zuid-Amerikaanse havensteden van de jaren dertig. Denk aan de muziek die in Cubaanse en Argentijnse danssalons werd gespeeld zoals danzón en tango. Op verrassende wijze brengt de groep een combinatie van muziek uit Havana en Buenos Aires ten gehore in de Nederlandse theaters en concertzalen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Tango Extremo een percussionist aan de bezetting toegevoegd, de legendarische Gerardo Rosales uit Venezuela.
De CD is te downloaden via iTunes:

Of: Amazon.com & CDBaby.com
MAESTROS

TangoFlyerFront

Het theaterprogramma van Tango Extremo  ‘MAESTROS’ was een ode aan een aantal toonaangevende componisten van uiteenlopende pluimage, maar met elk hun eigen unieke muzikale schoonheid. De één in het bijzonder op het gebied van de tango, zoals bijvoorbeeld Astor Piazzolla, maar er kwamen ook componisten aan bod die op het eerste gezicht niet snel aan tango gelinkt zullen worden, zoals Sergej Prokofjev met het beroemde muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’ en het legendarische 2e pianoconcert van Rachmaninoff.

TANGO NOVO
De titel van het  project wat de groep in 2012 heeft gedaan was‘Tango Novo’ wat de letterlijke Braziliaanse vertaling is voor ‘Nieuwe Tango’.
De grote inspiratiebron voor Tango Novo is de muziek uit Brazilië, van onder meer twee beroemde componisten uit verschillende stijlperiodes: Ernesto Nazareth en Hermeto Pascoal.
Het resultaat was een indrukwekkende combinatie van de Argentijnse tango met bossa nova, milonga en samba, waarin sensualiteit, passie, romantiek en Braziliaanse ritmes door elkaar heen lopen.

VIVA LA VIDA!
‘Viva la Vida!’ was een succesvolle theatershow die liep van januari 2011 t/m juni 2012. Het uitgangspunt van dit programma was een ode te brengen aan de liefde en aan het leven in al haar kracht en breekbaarheid. De gelukkige momenten kunnen alleen herkend worden aan de hand van de minder gefortuneerde. Zonder de zon zou er ook geen schaduw zijn. In andere woorden: een ode aan het leven in al haar facetten. Tango Extremo heeft zich muzikaal altijd zeer open opgesteld en had dat in deze show op een bijzondere wijze gepresenteerd. Viva la Vida! was een gedurfde combinatie van Nederlands mooiste liedjes als ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld en ‘Het is stil in Amsterdam’ van Ramses Shaffy met wereldberoemde klassieke composities zoals Tchaikovsky’s ‘Zwanenmeer’, maar allen gespeeld in prachtige tango-arrangementen. Gedurende de shows werd de groep ondersteund door een van Nederlands beste tango dansparen: Gabrielle en Rene (www.tangotalks.com)