Tin Pan Alley Parade

We gaan terug naar eind 19e eeuw en begin 20e eeuw: In de grote steden, en met name in New York, barst het muzikale leven in alle hevigheid los.

Honderden zo niet duizenden componisten en musici componeerden dag in, dag uit nieuwe melodieën, liedjes en wijsjes, die de rest van de Amerikaanse en uiteindelijk Europese muziekindustrie blijvend hebben veranderd.

De muziek en dans in de jaren 1920 weerspiegelden de uitgelatenheid en levendigheid van de stedelijke invloed. Een nieuwe generatie zelfbewuste vrouwen brak los. Zij knipten hun haren kort en luisterden naar jazz. Zij reden auto en deden minachtend over wat toentertijd als acceptabel en gangbaar werd gezien. Deze emancipatie ontketende een drang naar vrijheid. Men durfde voor het eerst zichzelf te zijn in deze bizarre tijd tussen twee grote Wereldoorlogen in. New York werd gegrepen door de ongebruikelijke en vrijgevochten dansen en veranderde de moraal. Er werden nieuwe manieren gevonden om te overleven en los te komen van het verleden.

Kortom, een renaissance na de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen vruchtbare bodem waarop één en ander zich innovatief ontwikkelde, maar ook een vruchtbare bodem waarop artistiek ruimhartig van elkaars werk gebruik werd gemaakt, zowel als reactie, als tegenreactie.
Het multiculturele stadsleven vertaald in de kunst.

Met deze voorstelling willen Het Internationaal Danstheater en Música Extrema een ode brengen aan de durfals, de vernieuwers, de gekken, de zoekers, de veranderaars, de verwondering en de nieuwsgierigheid. De fantastische up tempo, opzwepende, ritmische melodieën van de Tin Pan Alley muziekfabriek waren een opsteker voor de maatschappelijke situatie.

Tin Pan Alley is de tweede coproductie van Het Internationaal Danstheater en Música Extrema

Cast en crew:

Choreografie: Neel Verdoorn

Artistieke leiding : Tanya Schaap

Dansers: Iris Boer, Alice de Maio, Dani Paeper, Michael Sastrowitomo, Roisin Verheul.

Muziek: Musica Extrema :

Marc Bischoff, piano, Tanya Schaap, viool
Special guest: Marije Nie – tapdance, percussie

Licht- en decorontwerp: Ilona Brink
Kostuumontwerp en – uitvoering: Karisma Costumes / Ben Voorhaar
Techniek: Ilona Brink, Luuk Mol, Patrick Uitendaal


Zakelijke leiding:

Het Internationaal Danstheater: Sophie Lambo
De Zee Theaterproducties: Marijke van der Zee
Musica Extrema: Ben van den Dungen